Promocija po gradovima -

Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2021.

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA / UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

Kuća nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice. Njihovi teško razumljivi gestovi nam tako tokom vremena postaju poznati i bliski. Rediteljske odluke su jednostavne, kao i stil kamere, ali jasnoća pristupa i narativne strukture od početka ulivaju sigurnost. Drugi čin donosi formalno nove elemente koji usložnjavaju priču – pojavljuju se zapisi iz nekog drugog vremena, ali nam autorka u ovoj fazi prepušta da sami formiramo značenja i veze. Treći čin donosi još jedan ugao posmatranja: o protagonistima i njihovom autizmu sad saznajemo i kroz priče članova njihove porodice. Ovi različiti slojevi uspevaju u izuzetnom poduhvatu - da sagrade vrlo složen i emotivan uvid u život autističnih osoba. Tako Kuća potvrđuje svoje jedinstveno mesto u današnjem svetu, kroz koju nas autorka vodi nenametljivo, maštovito i promišljeno.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film "VICTOR" belgijskog reditelja Christophe Hermansa

Film prati buntovnog tinejdžera na putu ka odrastanju i osamostaljenju u prepoznatljivoj formi coming-of-age filma, no činjenica da je protagonista slabovid - na granici slepila, čini ovu priču vrlo specifičnom.

Na prvi pogled, Viktor odaje utisak običnog mladića, pa čak i njegovo buntovništvo izgleda kao prirodan deo njegovih godina i dinamike sa okolinom. No, pažljiv posmatrački postupak otkriva mnoge slojeve ove ljudske drame, u kojoj junaci svoje emocije čuvaju ispod površine, jer je to način njihove borbe i vid njihove ljubavi. Reditelj strpljivo prati sve životne faze i korake koji bi mnogima promakli kao nedovoljno atraktivni, ali upravo te nijanse i specifične male razlike u Viktorovom životu postepeno grade dubok osećaj nepripadanja, uprkos svim ličnim naporima. Reditelj podjednako suptilno gradi lik Viktorove majke, i pod njegovim upornim pogledom koji se ne upliće, ali ni u jednom trenutku ne skreće - njena čvrsta fasada nestaje i otkriva iskonsku majčinsku strepnju i brigu. Završnica filma gradi univerzalnu sliku čoveka osuđenog na stalnu borbu i lutanje u lavirintu neizvesne budućnosti.

Nagrada za najbolji scenario pripada iranskom filmu "NEVIDLJIVE LINIJE / INVISIBLE LINES" reditelja Mehdi Rakhshanija.

U umetnosti, granice ne postoje. Nevidljive linije je precizno vođen portret izvanrednog umetnika rođenog sa fizičkim invaliditetom, koji je život posvetio svom pozivu – slikanju. Rođen u malom iranskom selu, njegov talenat uspeva da premosti sudbinsku predodređenost telesnog ograničenja i odvede ga daleko izvan običajnih i umetničkih praksi njegove zemlje, sve do Škotske - gde je usavršavao svoje umeće. Ovo je film o upornosti, o stvaralačkom procesu, o značaju podrške, o snažnoj vezi umetnika sa sredinom iz koje potiče, o stalnom učenju i prenošenju znanja – ali, iznad svega, lepoti umetničkog izraza i snazi stvaralačkog impulsa, koji prevazilaze sva ograničenja.

Specijalna priznanja pripalo je italijanskom filmu "LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini i Ilarije Đangrande

Ovo je film koji iznenađuje i ruši pravila, baš kao i njegov protagonista - mladi čovek iz Italije po imenu Mimi pati od teške degenerativne bolesti. Iz granične situacije tela neverovatne krhkosti svoju nadmoć plastično demonstrira njegova fanatastična snaga boemskog duha, udružena sa voljom za život! U ovom filmu nećete videti nežno saosećanje, a ponešto može delovati čak i kao nedostatak osećaja autora filma za protagonistu. No, baš u tome leži njegova hrabrost i iskrenost – ovaj film prati svog junaka u stopu, jer baš kao i Mimi, izazovima se uvek gleda u zube i bez straha! Tako do kraja ovo postaje poseban i zaokružen portret vrlo neobičnog čoveka i oda njegovoj ljubavi prema životu, uprkos neverovatno teškim okolnostima, uprkos svemu.

Nagrade su na zatvaranju Festivala 20. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručili članovi žirija Ivan Ikić i Stefan Ivančić.

Zbog pandemije izazvane Covidom 19, autori nagrađenih filmova su se obratili publici putem video linka.

Nagrade su primili:

Nagradu za najbolji scenario za Iranski film, INVISIBLE LINES, umesto reditelja Mehdi Rakhshanija primio je direktor kulturnog centra Irana u Beogradu G-din Mohamad Tagi Bahtijari.

Grand Prix za najbolji film , ”Kuća-UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray, Nagrada za najbolju režiju za belgijski film Victor, reditelja Christophe Hermansa i specijalno priznanje za film ”LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini i Ilarije Đangrande, biće prosledjeni autorima.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala,uprkos svim poteškoćama koje je izazvao Covid 19. Zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji festivala.

MIROLJUB STOJANOVIĆ - selektor trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Rođen 2. Marta 1958. godine. Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima. Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, kao i dnevnih novina i periodičnih publikacija. Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga.

Tekstovi o filmu su mu prevedeni na 6 jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, predavanja i tribine kao i tekstovi o književnosti.

Nevidljive linije

27. jul 2021.

Režija: Mehdi Rakhshani
Zemlja: Iran
Trajanje:49:03

U iranskom selu se rodio dečak sa teškim fizičkim invaliditetom. Roditelji su se, verujući da je bio mrtvorođen, spremali da ga sahrane. Dečak je iznenada počeo da pomera ruke i noge, vrativši se u život. U detinjstvu je učio da hoda pomoću štaka koje mu je deda napravio.

IVAN IKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Ivan Ikić je reditelj nagrađivanih filmova Oaza (2020) i Varvari (2014).

Rođen je u Beogradu 1982. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

STEFAN IVANČIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Stefan Ivančić je filmski reditelj, producent i selektor. Završio je osnovne i master studije Filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao docent.

MIROLJUB STOJANOVIĆ - selektor dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

22. jun 2021.

Rođen 2.marta 1958. godine.Studije svetske književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima.Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija.Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga .

Reč selektora

13. jul 2021.

Ovogodišnji Festival, izvanredno profilisan i znalački koncipiran, pamtiće se , naravno, po nekoliko dragocenih filmskih dragulja, ali i po načinu na koji se diferencira jedna specifična filmska estetika, posve u funkciji kretanja modernog filmskog izraza. Visoki produkcioni standardi učinili su još u startu ovogodišnje izdanje festivala vrlo ujednačenim.

Viktor

27. jul 2021.

Režija: Christophe Hermans
Zemlja: Belgija
Trajanje: 94:00

Viktor ima 17 godina i postepeno, ali neizbežno, gubi vid. Odbijajući da prihvati svoj invaliditet, Viktor se bori da živi kao svaki običan tinejdžer i odraste kao i svi ostali. Viktor je danas spreman da ode na univerzitet i studira pravo.

Pozitivna strana

27. jul 2021.

Režija: Jim McMorrow
Zemlja: Irska
Trajanje: 17:00

Istinita priča o Stivenu, mladiću sa Daunovim sindromom koji želi da se otrgne od svoje brižne ali preterano zaštitničke majke i proslavi svoj 18. rođendan onako kako on želi.

Znak za sva vremena

27. jul 2021.

Režija: Andrew Leibman
Zemlja: SAD
Trajanje: 08:00

Znak za sva vremena je priča o tome kako je 18-godišnji Brian Estrada savladao lične nevolje i pronašao svoj identitet kojim se ponosi.

Pozitivan do kraja

27. jul 2021.

Režija: David Ulich, Steven Ungerleider
Zemlja: SAD
Trajanje: 26:49

Kada se nađe licem u lice sa ogromnim preprekama, ser Filip Krejven ostaje dosledan svojim načelima. Ovaj film govori o načinu na koji je bivši predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta koristio ova načela kao kompas kojim je vodio najveću svetsku adaptivnu sportsku organizaciju do toga da postane globalni lider za društvene promene.

Ludi točkovi

27. jul 2021.

Režija: Elena Rebeka Karini i Ilarija Đangrande
Zemlja: Italija
Trajanje: 42:19

„Šta želiš od života?”

„Sve”

„Šta možeš da učiniš?”

„Bilo šta”

GOSIA@TOMEK

27. jul 2021.

Režija: Kristina Jezior
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 90:00

Šta se dešava sa vezom kada partner iznenada postane težak invalid nakon nesreće? Za Gošu je bilo sasvim jasno da će bez obzira na sve ostati uz svog momka, Tomeka, i pomogne mu da nastavi da živi što normalnijim i ispunjenijim životom.

Janko Baljak - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Janko Baljak (Beograd, 21. novembra 1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kuća

27. jul 2021.

Režija: Judith Auffray
Zemlja: Francuska
Trajanje: 82:00

Sedmoro autističnih adolescenata živi u kući Sveti mučenik Ipolit, u Seveni na jugu Francuske.

Alisa iz zemlje čuda

27. jul 2021.

Režija: Elena Demidova
Zemlja: Federativna Rusija
Trajanje: 31:39

Maša boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Ne može da se pomera niti da govori, može samo malo da pomera prste koliko da upravlja kompjuterskim mišem, ali se nakon toga sve pogoršava.

Moj put

27. jul 2021.

Režija: Jasmina Pašalić
Zemlja: BIH
Trajanje: 05:06

Film prikazuje djevojku sa cerebralnom paralizom i njenu svakodnevnicu.

Proboj osećanja

27. jul 2021.

Režija: Doug Roland
Zemlja: SAD
Trajanje: 18:17

Proboj osećanja je prvi film u kome glumi osoba koja je gluva i slepa. Ovo je priča o odrastanju Tarika, tinejdžera koji luta ulicama Njujorka, očajnički tražeći neki smeštaj kada sreće Artija, gluvog i slepog čoveka kome je potrebna pomoć da bi se vratio kući.

Dvanaesti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST 2021 svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

18. oktobar 2021.

Publici su se obratili direktor Festivala Darko Ivić, selektor festivala Miroljub Stojanović, Viši savetnik iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Anja Sargin i Poverenik za Zaštitu ravnopravnosti G-dja Brankica Janković.

Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2021.

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA / UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

Kuća nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice.

Bosifest 2021 (video)

26. oktobar 2021.

Pogledajte atmosferu sa festivala, kao i izjave učesnika i posetilaca.

Prateći program festivala, 25. 10.2022.

09. jun 2022.

Realizator: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd

Naziv programa: Da li ste znali o pristupačnosti u kulturi?

Marija Stojnić - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Marija Stojnić, je rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova koji se prepliću sa drugim umetničkim formama. Njen debitantski dugometražni dokumentarac “Govori da bih te video” premijerno je prikazan na festivalu IDFA (First Appearance Competition ‘19) u Amsterdamu i MoMA muzeju (Doc Fortnight ‘20) u Njujorku, dobitnik je Gran Prija u nacionalnoj konkurenciji na Beldocs-u 2020, pobednik u međunarodnoj konkurenciji festivala CaracasDocs u Venecueli i St. Andrews festivala u Škotskoj itd.

Dejan Petrović - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca.

Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija.

SONJA (BLAGOJEVIĆ) ĐEKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Rođena 1980. u Beogradu, gde i danas živi. Završila VI beogradsku gimnaziju, tokom koje je pohađala i školu filmske režije Kvadrat, a potom studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti.