SONJA (BLAGOJEVIĆ) ĐEKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Rođena 1980. u Beogradu, gde i danas živi. Završila VI beogradsku gimnaziju, tokom koje je pohađala i školu filmske režije Kvadrat, a potom studije filmske i TV režije na Fakultetu  dramskih umetnosti.

Tokom tog perioda realizovala je kratke igrane filmove i različite TV forme, i počela da se inicira i u dokumentarno, pre svega, kao snimatelj.

Iza objektiva bila je i na proputovanju po Bliskom istoku; taj putopis učestvovao je i na prvim festivalima, a predstavljao pravu pripremu za njen diplomski film „Moj drug Srbija“. Skromni budžet obezbedila je sama,radeći na reklamama.

I u mnogim godinama kasnije, nastavlja da radi u marketingu kao pomoćnik režije, i paralelno realizuje svoje autorske dokumentarne projekte koje sama opisuje kao različita emotivna putovanja.

Dugo godina bila je uključena u rad nekoliko festivala dokumentarnog filma - „7 Veličanstvenih“ u Beogradu i „Grafest“ u Gračanici; na 66.Martovskom festivalu u Beogradu radila je na poziciji umetničkog direktora.

Napisala je, snimila i režirala dokumentarne filmove „Moj drug Srbija“ iz 2008. i „KOSMA“ iz 2013, a u istim ulogama (osim snimateljske) učestvuje i na filmu „Speleonaut / Pod kamenim nebom“ iz 2018. godine. Ovi filmovi osvojili su 20 nagrada i učestvovali na oko 100 festivala širom sveta.

Na svojim autorskim projektima uvek se aktivno bavila i produkcijom.

Pre tri godine, zvanično je i osnovala svoju produkciju, Udruženje za vizuelno istraživanje KEVA, sa željom da na prepoznatljiv i inovativan način učestvuje na našoj kulturnoj sceni - pažljivim izborom i dubinskim promišljanjem tema, komponovanjem drugačijih i izazovnih struktura i narativa, savladavanjem komplikovanih i važnih kreativnih i etičkih ciljeva.

KEVA neformalno postoji još od 2008. Godine u ideji, ali i na špici diplomskog filma koji je Sonja snimila kamerom koju joj je kupila - mama. ​

Članica je nekoliko filmskih udruženja i doktorantkinja na umetničkim studijama na FDU.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA

PRATEĆI PROGRAM