Uručenjem nagrada završen 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

22. oktobar 2020.

Gran pri 11. Bosifesta osvojio je češki dokumentarni film „Two roads”Radovana Sibrta.

"Two roads" U ovogodišnjoj selekciji filmova, ovo ostvarenje izdvaja se ne samo svojim kvalitetom nego i emocijama i optimizmom u priči o Tip Tap bendu čiji članovi muzikom prevazilaze hendikep pokazujući da je u životu uvek moguće pronaći pravi smisao. Specifični humor, atraktivna kamera, upečatljivi karakteri aduti su ovog komunikativnog filma koji se može više puta gledati.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film"Maricarmen" (Meksiko) reditelja Serhio Morkina.

"MARICARMEN” Rediteljski i dramaturški film počiva na autobiografskim zapisima glavne junakinje i njenoj harizmi. Život jedne aktivne, kreativne i hrabre žene dočaran je kinematografskim sredstvima koji gledaocima dočaravaju specifičnu vizuru sveta za koji čulo vida ne mora da bude neophodno.

Nagrada za najbolji scenario „ pripada filmu "Ima jedan decak" (Izrael) reditelja Uri Levija.

Jedna snažna porodica hrabro se suočava sa hendikepom svog člana koji se s puno energije bori za svoje zdravlje. Simpatičnog dečaka Rona ni cerebralna paraliza ne sprečava da bude srećan sa svojom braćom i roditeljima.

Specijalna priznanja pripalo je filmu "Ja sam" -autora Grzegorza Paprzyckija iz Poljske.

" Film “ I am” postavlja ozbiljna pitanja o smislu života, vere, stvaranju sveta kroz upečatljiv vizuelni kontrapunkt koji čine predivni pejzaži kojima prolaze njegovi junaci. Njihova ljubav, ali i socio-politički i religiozno-metafizički komentari čine sadržinu ovog nesvakidašnjeg spoja dokumentarnog filma i road-movia.

Nagrade su na zatvaranju Festivala 21. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručili članovi žirija Ognjen Glavonić I Dejan Dabić.

Zbog pandemije izazvane Covidom 19 ,autori nagrađenih filmova su se obratili publici putem video linka.

Nagrade su primili :

Specijalno priznanje za film, I am, umesto autora Grzegorz-a Paprzycki-a primio je zamenik ambasadora Republike Poljske u Beogradu.

Nagradu za najbolji scenario za Izraelski film ,Once upon a boy,umesto reditelja Urija Levija primila je Gospodjica Maayan (Majan) Ben Tura, zamenica ambasadora.

Nagradu za najbolju reziju za meksicki film ,Maricarmen, reditelja Serdja Morkina primio Otpravnik poslova, a.i. Ambasade Meksika u Beogradu Gdin Huan Roberto Gonsales Ramires.

Grand Prix za najbolji film ,Two roads, ceskog reditelja Radovana Sibrta primila je konzul i osoba odgovorna za kulturu i pitanja nacionalne manjine Ceske ambasade u Beogradu Gdja Petra Feikova.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala,uprkos svim poteškoćama koje je izazvao Covid 19.Zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji festivala.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA