Promocija po gradovima

MIROLJUB STOJANOVIĆ - selektor trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Rođen 2. Marta 1958. godine. Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima. Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, kao i dnevnih novina i periodičnih publikacija. Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga.

Tekstovi o filmu su mu prevedeni na 6 jezika, a bogatu bibliografiju upotpunjuju brojni TV i radio nastupi, predavanja i tribine kao i tekstovi o književnosti.

Nevidljive linije

27. jul 2021.

Režija: Mehdi Rakhshani
Zemlja: Iran
Trajanje:49:03

U iranskom selu se rodio dečak sa teškim fizičkim invaliditetom. Roditelji su se, verujući da je bio mrtvorođen, spremali da ga sahrane. Dečak je iznenada počeo da pomera ruke i noge, vrativši se u život. U detinjstvu je učio da hoda pomoću štaka koje mu je deda napravio.

IVAN IKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Ivan Ikić je reditelj nagrađivanih filmova Oaza (2020) i Varvari (2014).

Rođen je u Beogradu 1982. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

STEFAN IVANČIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Stefan Ivančić je filmski reditelj, producent i selektor. Završio je osnovne i master studije Filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao docent.

MIROLJUB STOJANOVIĆ - selektor dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

22. jun 2021.

Rođen 2.marta 1958. godine.Studije svetske književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bavi se filmskom kritikom, esejistikom i istraživanjima.Svoje radove objavljivao u više od 40 časopisa, dnevnih novina i periodičnih publikacija.Izvornim radovima zastupljen u dvadesetak filmskih knjiga .

Reč selektora

13. jul 2021.

Ovogodišnji Festival, izvanredno profilisan i znalački koncipiran, pamtiće se , naravno, po nekoliko dragocenih filmskih dragulja, ali i po načinu na koji se diferencira jedna specifična filmska estetika, posve u funkciji kretanja modernog filmskog izraza. Visoki produkcioni standardi učinili su još u startu ovogodišnje izdanje festivala vrlo ujednačenim.

Viktor

27. jul 2021.

Režija: Christophe Hermans
Zemlja: Belgija
Trajanje: 94:00

Viktor ima 17 godina i postepeno, ali neizbežno, gubi vid. Odbijajući da prihvati svoj invaliditet, Viktor se bori da živi kao svaki običan tinejdžer i odraste kao i svi ostali. Viktor je danas spreman da ode na univerzitet i studira pravo.

Pozitivna strana

27. jul 2021.

Režija: Jim McMorrow
Zemlja: Irska
Trajanje: 17:00

Istinita priča o Stivenu, mladiću sa Daunovim sindromom koji želi da se otrgne od svoje brižne ali preterano zaštitničke majke i proslavi svoj 18. rođendan onako kako on želi.

Znak za sva vremena

27. jul 2021.

Režija: Andrew Leibman
Zemlja: SAD
Trajanje: 08:00

Znak za sva vremena je priča o tome kako je 18-godišnji Brian Estrada savladao lične nevolje i pronašao svoj identitet kojim se ponosi.

Pozitivan do kraja

27. jul 2021.

Režija: David Ulich, Steven Ungerleider
Zemlja: SAD
Trajanje: 26:49

Kada se nađe licem u lice sa ogromnim preprekama, ser Filip Krejven ostaje dosledan svojim načelima. Ovaj film govori o načinu na koji je bivši predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta koristio ova načela kao kompas kojim je vodio najveću svetsku adaptivnu sportsku organizaciju do toga da postane globalni lider za društvene promene.

Ludi točkovi

27. jul 2021.

Režija: Elena Rebeka Karini i Ilarija Đangrande
Zemlja: Italija
Trajanje: 42:19

„Šta želiš od života?”

„Sve”

„Šta možeš da učiniš?”

„Bilo šta”

GOSIA@TOMEK

27. jul 2021.

Režija: Kristina Jezior
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 90:00

Šta se dešava sa vezom kada partner iznenada postane težak invalid nakon nesreće? Za Gošu je bilo sasvim jasno da će bez obzira na sve ostati uz svog momka, Tomeka, i pomogne mu da nastavi da živi što normalnijim i ispunjenijim životom.

Janko Baljak - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Janko Baljak (Beograd, 21. novembra 1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kuća

27. jul 2021.

Režija: Judith Auffray
Zemlja: Francuska
Trajanje: 82:00

Sedmoro autističnih adolescenata živi u kući Sveti mučenik Ipolit, u Seveni na jugu Francuske.

Alisa iz zemlje čuda

27. jul 2021.

Režija: Elena Demidova
Zemlja: Federativna Rusija
Trajanje: 31:39

Maša boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Ne može da se pomera niti da govori, može samo malo da pomera prste koliko da upravlja kompjuterskim mišem, ali se nakon toga sve pogoršava.

Moj put

27. jul 2021.

Režija: Jasmina Pašalić
Zemlja: BIH
Trajanje: 05:06

Film prikazuje djevojku sa cerebralnom paralizom i njenu svakodnevnicu.

Proboj osećanja

27. jul 2021.

Režija: Doug Roland
Zemlja: SAD
Trajanje: 18:17

Proboj osećanja je prvi film u kome glumi osoba koja je gluva i slepa. Ovo je priča o odrastanju Tarika, tinejdžera koji luta ulicama Njujorka, očajnički tražeći neki smeštaj kada sreće Artija, gluvog i slepog čoveka kome je potrebna pomoć da bi se vratio kući.

Dvanaesti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST 2021 svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

18. oktobar 2021.

Publici su se obratili direktor Festivala Darko Ivić, selektor festivala Miroljub Stojanović, Viši savetnik iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Anja Sargin i Poverenik za Zaštitu ravnopravnosti G-dja Brankica Janković.

Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

20. oktobar 2021.

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA / UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

Kuća nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice.

Bosifest 2021 (video)

26. oktobar 2021.

Pogledajte atmosferu sa festivala, kao i izjave učesnika i posetilaca.

Prateći program festivala, 25. 10.2022.

09. jun 2022.

Realizator: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd

Naziv programa: Da li ste znali o pristupačnosti u kulturi?

Marija Stojnić - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Marija Stojnić, je rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova koji se prepliću sa drugim umetničkim formama. Njen debitantski dugometražni dokumentarac “Govori da bih te video” premijerno je prikazan na festivalu IDFA (First Appearance Competition ‘19) u Amsterdamu i MoMA muzeju (Doc Fortnight ‘20) u Njujorku, dobitnik je Gran Prija u nacionalnoj konkurenciji na Beldocs-u 2020, pobednik u međunarodnoj konkurenciji festivala CaracasDocs u Venecueli i St. Andrews festivala u Škotskoj itd.

Dejan Petrović - član žirija trinaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

09. jun 2022.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i producent oko 50 kratkometražnih dokumentaraca.

Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija.

SONJA (BLAGOJEVIĆ) ĐEKIĆ - član žirija dvanaestog Beogradskog Internacionalnog Filmskog Festivala Osoba Sa Invaliditetom

21. jun 2021.

Rođena 1980. u Beogradu, gde i danas živi. Završila VI beogradsku gimnaziju, tokom koje je pohađala i školu filmske režije Kvadrat, a potom studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti.

Promocija BOSIFEST-a na PMF-u u Novom Sadu

U utorak, 30. maja, predstavnici BOSIFEST-a, zajedno sa partnerima sa Visoke turističke škole iz Beograda, posetili su Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Studentima ovog Fakulteta prezentovani su problemi koje osobe sa invaliditetom imaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sa posebnim naglaskom na probleme sa kojima se susreću u sektoru turizma.

Tokom posete Fakultetu, studentima je prezentovan i predstojeći Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom-BOSIFEST, osmi po redu, čiji su autori osobe sa invaliditetom, ili je njihov život tema filma. Kako to ističe Darko Ivić, direktor Festivala i predsednik Hendi centra Koloseum, BOSIFEST je, kroz preko 300 projekcija u prethodnim godinama, dao značajan doprinos razumevanju ove teme. Sa istim ciljem publici je prikazan film „I ti imaš hendikep“, belgijskog autora Idrisa Gabela.

Studenti su sa posebnom pažnjom pratili izlaganja predavača, ali i uzeli aktivno učešće u ovom, svojevrsnom, interaktivnom predavanju. Mnogi od njih iskazali su spremnost da se uključe u sve društveno odgovorne aktivnosti koje za cilj imaju rešavanje problema osoba sa invaliditetom. Kako to dolikuje akademskim građanima, predloga i ideja nije nedostajalo.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, još jedna je u nizu visokoobrazovnih ustanova koje su pokazale svoju društvenu odgovornost kroz uzimanje aktivnog učešća u rešavanju ovog problema.

Izjave učesnika

Rastko Marković, student PMF-a, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Prvi put sam se sa problemima osoba sa invaliditetom susreo još u osnovnoj školi kada sam u razredu imao prijatelja koji je oboleo od autizma. Zato smatram da je vaš dolazak, predavanje i film koji sam video vrlo dobra stvar kako bi se ljudima skrenula pažnja na ovo kompleksno pitanje. Iako imam puno obaveza, vrlo rado bih našao vremena i posetio projekcije na Bosifestu.

Dragana Kojić, student PMF-a, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

I ja u svom okruženju imam osobe sa invaliditetom, pa sam upoznata sa ovom temom. Mišljenja sam da ovu temu nikako ne smemo zanemariti i „gurati pod tepih“. Naprotiv, o njoj stalno moramo da pričamo i da edukujemo ljude. Današnje predavanje i projekcija filma su dobar način za to. Sa posebnim nestrpljenjem očekujem početak Festivala i nadam se da ću biti u prilici da ga posetim, bez obzira što stanujem u Novom Sadu.

Galičić Filip, student PMF-a, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Imam prijatelja koji je osoba sa invaliditetom. Imao je nesreću da je pao na stepenicama, povredio kičmu i ostao vezan za invalidska kolica. On je mlad, ima 27 godina i život mu se u sekundi promenio. Zato je dobro da ljudi shvate da invaliditet nije „nešto što se drugima dešava“, pa mi se u tom kontekstu i svidelo predavanje koje, između ostalog, ukazuje i na to. Putujući po svetu video sam kako su društva odgovorna prema osobama sa invaliditetom i u kojoj meri čine napore da im se olakša život. Nažalost, kod nas to nije slučaj. Mislim da bi ova predavanja trebalo držati i roditeljima kako bi oni ta znanja prenela na svoju decu. Na taj način mislim da bi deca koja su od malih nogu učena o ovom problemu postala bolji ljudi, a samim tim bi i društvo bilo bolje.

Goran Janjatović, student PMF-a, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Nažalost, naše društvo je veoma malo svesno problema osoba sa invaliditetom. Zato mislim da bi trebalo organizovati što veći broj predavanja i radionica, pogotovo onih na kojima su prisutne osobe sa invaliditetom. Mora postojati neposredni kontakt između njih kako bi ljudi razumeli ovu temu. Nažalost ona nije prisutna u dovoljnoj meri u medijima. Moram da priznam da je vaš današnji dolazak ostavio snažan utisak na mene. Takođe, smatram da je Bosifest pravi način da se javnost upozna sa ovom temom.

 

 

 

Promocija Bosifest-a u Velikom Gradištu

U petak, 26. maja, predstavnici Bosifest-a, zajedno sa partnerima iz Visoke turističke škole iz Beograda, posetili su srednju školu u Velikom Gradištu. Pred velikim brojem srednjoškolaca i njihovih nastavnika održano je predavanje na temu osoba sa invaliditetom i njihovih problema u društvu, kao i prezentacija predstojećeg Internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, Bosifest 2017.

Posebnu pažnju publike privukao je dokumentarni film „I ti imaš hendikep“. Ovo belgijsko ostvarenje autora Idrisa Gabela kroz zanimljivu priču publici otkriva svet kroz oči osoba sa invaliditetom. Sa kamerama i mikrofonima u ruci, u ulozi novinara, osobe sa invaliditetom intervjuisali su prolaznike, i postavaljali im sasvim jednostavna pitanja kao što su: Da li znaju, i kakvo značenje za njih ima reči „hendikep“? Snažan utisak, tokom razgovora, ostavljaju emocije kojima oni dočaravaju i izražavaju nesvesno i nesavesno ophođenje društva prema njima. Na kraju filma, učesnici nam kroz modularne animacije, na šaljiv i kreativan način dočaravaju svoje snove, koji su gotovo identični sa bilo kojim drugim na svetu!

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po osmi put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum, čiji je predsednik Darko Ivić, ujedno i direktor Festivala. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova - kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru Bosifest-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Izjave učesnika

Ilić Lazar I 2

U komšiluku imam osobu sa invaliditetom sa kojom se družim i koju nisam nikada i ni po čemu izdvajao od drugih. Ipak, bez obzira na to, moram da priznam da sam o njihovim problemima znao jako malo. Zato je dobro što ste danas ovde objasnili deo problema sa kojima se susreću, što je svakako, uticalo na to da naučim nešto više. Ja sam već učestvovao u akciji „Čep za hendikep“. Iskreno bih voleo da prisustvujem festivalu Bosifest i da kroz filmske projekcije svoja saznanja još više proširim.

Jelena Milovanović II 4

Znala sam vrlo malo o problemima osoba sa invaliditetom pre vašeg dolaska. Nažalost nisam imala prilku ni da učestvujem u akcijama usmerenim na pomoć njima. Posle ove prezentacije i filma koji sam pogledala mogu da kažem da sam dosta toga naučila. Iskreno želim da prisustvujem Bosifestu i saznam koji su aktuelni problemi osoba sa invaliditetom i, što je još važnije, da naučim kako da im pomognem.

Stanislava Savović I 1

Znala sam i ranije za probleme koje imaju osobe sa invaliditetom, ali posle današnje prezentacije znam znatno više. Danas sam imala prilike da čujem i shvatim sa kakvim se sve problemima suočavaju i kako se osećaju. Sada imam još veću želju da budem društveno odgovorna i uključim se u sve akcije koje imaju za cilj da pomognu osobama sa invaliditetom i učine im život lakšim.

Anđela Milićev I 2

I ranije sam bila svesna problema koje imaju osobe sa invaliditetom, ali ni blizu toga koliki su oni zapravo. Vrlo mi je važno što sam danas shvatila da i oni imaju iste potrebe kao i mi, ali da im je njihovo zadovoljenje jako otežano. Upravo je to naš zadatak, da im pomognemo da žive normalno. Oni maštaju i sanjaju o boljem, baš kao i svi drugi. Do sada sam učestvovala u nekoliko akcija koje su naša Škola i opština Veliko Gradište organizovale, a vezane za pomoć osobama sa invaliditetom. Bosifest je lepa prilika da damo još veći podsticaj rešavanju ovog problema.

Zoran Tašić, direktor Srednje škole iz Velikog Gradišta

Prilično sam upoznat sa problemima koje imaju osobe sa invaliditetom, u stalnom kontaktu sam sa njima. Organizovali smo i više predavanja u našoj Školi koja su za temu imala upravo ovaj problem. Pre par meseci u gostima su nam bili predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja koji su, zajedno sa ljudima u invalidskim kolicima, maturantima naše Škole prezentovali, ne samo kako da se ponašaju u saobraćaju, već i probleme osoba sa invaliditetom. Posebno je značajan bio deo u kome su osobe sa invaliditetom govorile o tome kako im je izgledao život pre invaliditeta, a kako danas kada su u invalidskim kolicima. Naša Škola je maksimalno otvorena za saradnju i uvek spremna da da svoj doprinos rešavanju problema osoba sa invaliditetom, pa samim tim da učestvuje u svim projektima koji će za cilj imati stvaranje publiciteta za ove probleme, i naravno pronalaženju rešenja za njih.

Aleksandra Dimitrijević, pedagog Srednje škole iz Velikog Gradišta

Naša Škola učestvuje u različitim projektima, pa i onim koji stavljaju akcenat na različitost. Na građanskom vaspitanju stalno ukazujemo na ove probleme i trudimo se da pronalazimo rešenja za njih. Takođe, i nastavnici i učenici se rado odazivaju na predavanja koja imaju za temu ovaj društveni problem. I ovo današnje predavanje i prezentacija Festivala posvećenog osobama sa invaliditetom je deo tih napora. Zato je dobro što ste danas ovde.

BOSIFEST prvi put u Crnoj Gori

Revija filmova sa Bosifesta beogradskog međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, prvi put je održana u Crnoj Gori, 2. i 3. aprila 2014. godine u Herceg Novom. Program je priredila nevladina organizacija "Nova šansa u Novom", u saradnji sa NVO "Hendi Centar Koloseum", koja već pet godina organizuje Bosifest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.
"Na repertoaru u Herceg Novom prikazano je sedam filmova koji su ranije prikazivani na Bosifestu, a selekciju je napravio Darko Ivić, direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u jugoistočnoj Evropi", izjavila je predsednica "Nove šanse u Novom" Vesna Odalović. Reviju je otvario film "Lucy" koji govori o svetu autizma, s obzirom na to da je 2. april obeležen i kao Dan osoba sa autizmom.
Odalović je sitakla da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu.
Projekat se realizovao iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Prema rečima producenta Zorana Živkovića, jednog od dugogodišnjih organizatora filmskog festivala u Herceg Novom, revija je ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grad festivala, dobija još jedan. Ovo je pilot projekat kojem će i na predstojećem, 28. Montenegro film festivalu u Herceg Novom biti pružena puna logistička i kreativna podrška, dodaje Živković.
"Nova šansa u Novom" osnovana je 2008. godine sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja.

BOSIFEST u Zvezdarskom parku na Filmstreet-u

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Filmstreeta dokumentrani film o najvećem tekstopiscu rokenrola “A.K.A. Dok Pomus” prikazan je 7. septembra 2013. u Zvezdarskom parku u Beogradu. Film “A.K.A Dok Pomus”koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013. prikazan je na Filmstreet-u u okviru projekcije iznenađenja.

Direktor Festivala Darko Ivić, zahvalio se ekipi Filmstreet-a koja je imala sluha da prepozna kvalitet i uvrsti nagrađeni film sa BOSIFEST-a u okviru svog programa i na taj način podrži BOSIFEST kao i osobe sa invaliditetom. Nakon projekcije filma, publika je bila u prilici da dobije katalog festivala u kojem se mogu pronaći sve informacije o Festivalu i filmovima koji su prikazani na BOSIFEST 2013. Projekciji filma prisustvovao je i Milan Tavčar iz ekipe Filmstreet.

Prohladno večeprvog septembarskog vikenda ni u jednom trenutku nije omelo publiku da film o najvećem tekstopscu rokenrola, sa uživanjemodgleda do kraja.Čudesna sudbinaDok Pomusa koji je napisao više od hiljadu pesama, a među njima i “Save last dance for me” i “Viva Las Vegas” u atmosferi pod otvorenim nebom Zvezdarskog parka, dobila je svoj magičan sjaj.

BOSIFEST u Španskom kulturnom centru

U okviru Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u celom svetu obeležava 3. decembra, u Španskom kulturnom centru prikazan je film „Hromozom 5“. Ovaj film dobitnik je Gran prija BOSIFEST 2013, a projekcija filma je organizovana u saradnji Hendi centra Koloseum i Španskog kulturnog centra. Film "Hromozom 5" jedan je od 34 filma iz celog sveta koji su prikazani na ovogodišnjem BOSIFEST-u, koji je održan od 5. do 7. juna u Beogradu. Prema rečima Slobodana Šijana, člana žirija film "Hromozom 5" izdvaja intimna priča koja je ispričana na profesionalni način i izuzetno vizuelno uobličena. Film je u Španskom kulturnom centru prikazan u okviru postprodukcije BOSIFEST-a.

BOSIFEST u Lazarevcu

Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum, Unije mladih Lazarevca i Eko centra iz Lazarevca, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 3. oktobra 2013 u Gradskoj biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu prikazani su filmovi sa BOSIFEST 2013. Publika je bila u prilici da pogleda animirani film „Macropolis“. Glavni junaci ovog filma su dve igračke sa invaliditetom koje beže iz fabrike i nađu se izgubljene i same u urbanom svetu, punom ogromnih ljudi.

Nakon ovog kratkog filma uslesledila je projekcija filma „A.K.A. Doc Pomus“ koji je nagrađen za najbolju režiju na BOSIFEST-u.

BOSIFEST u Mladenovcu

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Pokreta Urbane Kulture Mladež, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 16. septembrau foajeu Centra za kulturu Mladenovac prikazani su filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a. U Mladenovcu je prikazan film„Lucy“koji govori o devojčici oboleloj od autizma, a koji je prikazan i na Kanskom festivalu. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu A.K.A Doc Pomus, o najvećem tekstopsicu roknerola Doc Pomusu, tvorcu najlepših stihova između ostalih i pesama "Save last dance for me" i "Viva Las Vegas". Ovu priliku iskoristili smo da sa Nemanjom Glišićem iz Pokreta urbane kulture Mladež, porazgovaramo o položaju mladih i osoba sa invaliditetom. "Mlade osobe sa invaliditetom su u jako nezavidnom položaju, deluju dosta pasivno, nedostaje im motivacija u svim sferama i veoma retko se uključuju u akcije i dešavanja. Iz tog razloga projekti ovog tipa su jako korisni" smatra Glišić. Prema njegovim rečima filmovi mogu da podstaknu društvenu zajednicu da, koliko može pomogne i doprinese u olakšavanju svakodnevice osobama sa invaliditetom i da samim tim njihovi problemi postaju vidljivi. - Značaj BOSIFEST -a je u tome što za cilj ima da podstakne osobe sa invaliditetom da se uključe u kreativan život, izraze svoj talenat i direktno im pomaže u tome da se ne osećaju odbaćeno od strane društvene zajednice -

BOSIFEST u Obrenovcu

Zahvaljujući saradnjiHendi centra Koloseumi Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u petak13. septembra uKulturnom centru Obrenovcaprikazani su filmovi sa BOSIFEST-a 2013.Publikaje bila u prilici da pogleda crtani film „Macropolis", neobičnu kombinaciju animacije i fotografije. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu„A.K.A. Doc Pomus“, nagrađenog za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013, koji govori o životu najvećeg tektopisca rokenrola.

Projekciji filmova u Obrenovcu prisustvovao je i Predrag Vukosavljević, autor dokumentranog filma "Dečak Jugoslav" koji je prikazan na ovogodišnjem BOSIFEST-u. On je pohvalio ideju da BOSIFEST nastavi svoj život i nakon zvaničnog završetka festivala.