Darko Ivić: Festival na kome ćete videti kako se iz nekada nemogućih okolnosti slavi život

05. septembar 2018.

 

Razgovaramo sa Darko Ivićem, direktorom Bosifesta, o izazovima sa kojima se susreo prilikom organizacije 9. Festivala, podršci institucija, aktivnostima udruženja Hendi centar Koloseum, koje je ogranizator Festivala, programu predstojećeg Bosifesta...

Deveto, pred-jubilarno izdanje Bosifesta nam se približava, koji su najveći izazovi sa kojim ste se susreli prilikom organizacije ovogodišnjeg festivala? 

BOSIFEST je postao ozbiljan Festival i zato je potrebna i ozbiljna organizacija. Da bismo to postigli potebna je veća podrška institucija,društveno odgovornih organizacija, sponzora, volontera..Ovo je deveta godina kako organizujemo Festival, dakle prikazujemo dokumentarne filmove na temu života i rada osoba sa invaliditetom sa ciljem da komuniciraju sa publikom, kako bismo podstakli promene u komunikaciji, prihvatanju različitosti i rušenju postojećih predrasuda – to je naš najveći izazov.

Da li ste i koliko zadovoljni podrškom koja stiže Bosifestu od strane državnih institucija? 

Imamo podršku od strane Minitarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Na žalost, iako je naš Festival po organizaciji i kvalitetu dokumentarnih filmova ravan drugim Festivalima, zbog neznanja ili nezainteresovanosti nemamo odgovarajuću podršku.

Organizator Bosifesta, Hendi centar Koloseum, čiji ste vi podpredsednik se aktivno bavi različitim aktivnostima koje se tiču prava hendikepiranih osoba, navedite nam molim vas ukratko najznačajnije aktivnosti vaše organizacije? 

Ciljevi Udruženja su: unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom, edukacija i značaj integracije osoba sa invaliditetom u javnom životu, revizija pristupačnosti, promovisanje osoba sa invaliditetom kroz organizovanje kulturnih i sportskih manifestacija, organizovanje seminara i studijskih putovanja a u cilju afirmacije osoba sa invaliditetom. Hendi centar Koloseum izdaje brošure – publikacije. Kroz projektne aktivnosti pruža usluge psihosocijalne podrškei i personalne asistencije osobama sa invaliditetom
Organizuje kreativne radionice – razvijanje kapaciteta osoba sa invaliditetom kroz sport i kulturu
Realizuje brojne projekte i programe sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom.    

S obzirom na ugled koji festival uživa u svetu, broj prijavljenih filmova se povećava iz godine u godinu, koliko je ostvarenja prijavljeno za ovogodišnje izdanje festivala (i iz kojih zemalja) i kako biste kao direktor ocenili program predstojećeg Bosifesta za koji je zaslužan selektor Goran Radovanović? 

Na žalost, tačno je da se o našem Festivalu mnogo više govori u inostranstvu nego kod nas, verovatno zbog slabog interesovanja medija za tematiku filmova koji se prikazuju. Ove godine prijavljeno je čak 250 filmova iz različitih zemalja Evrope, Amerike, zatim Australije, Rusije… Goran Radovanović je selektor BOSIFEST-a već drugi put i to sa razlogom, jer pored toga što ima osećaj za dirljive priče u izboru filmova ne odstupa od kvaliteta režije, scenarija i vizuelnog doživljaja.  

Osim filmskog, predstojeće izdanje Festivala imaće i zanimljiv prateći program, predstavite nam molim vas ovaj segment.

Prateći program čine radionice – tribine na temu uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom, performansi...

Na kraju, svaki festival se organizuje zbog publike, a ona u velikom broju dođe na svaki Bosifest, na koji način biste pozvali gledaoce da posete predstojeće deveto izdanje ovog jedinstvenog i značajnog filmskog festivala?

Ovo je festival na kome ćete videti kako se iz nekada nemogućih okolnosti slavi život. Ovo su filmovi o ljudima i za ljude.


 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA