Filmovi 9. Bosifesta: 'Kristjan' (Slovenija)

30. jul 2018.

 

Kratkometražni dokumentarni film "Kristjan" scenaristkinja Sare Lužovec i Anke Bogataj u režiji Neli Maraž prati duhovitog četrnaestogodišnjaka koji pohađa osmi razred u slovenačkom Centru za obrazovanje i rehabilitaciju fizički hendikepirane dece i adolescenata (CIRIUS).  

Uprkos njegovom fizičkom hendikepu i ozbiljnoj dijagnozi, Kristjan je pun smisla za humor i, sa sjajem u očima, živi za svoj san. Istovremeno je svestan svojih ograničenja i vrlina. Zbog bogatog rečnika, on je veoma pričljiv i razmišlja o tome da jednog dana postane sportski reporter. Prati mnoge sportove, ali fudbal mu je omiljeni. Zna skoro sve što može da se zna na tu temu.

Autorke su za ovaj dokumentarni film izazvale Kristjana da piše sportskoj redakciji slovenačke nacionalne televizije i pita ih da li bi mogao da se oproba kao sportski reporter. Pozitivan odgovor je podstakao njegovo samopouzdanje i konačno je dokazao sebi da on to zaista može da učini.

Film, snimljen produkciji RTV SLovenije kao deo je dokumentarnog serijala Infodrom, osvojio je u junu ove godine specijalnu nagradu UNICEF-a na najvećem svetskom festivalu dece i omladine Prix Jeunesse International u Minhenu, a u decembru prošle godine na 27. po redu sastanku urednika dečijih programa je pobedio u kategoriji posebnih filmova EBU Youth News Exchange (mreže informativnih programa za decu u Evropi).

Pogledajte trailer za film:

 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA