Filmovi 9. Bosifesta: 'Desna strana violončela' (Poljska)

24. jul 2018.

 

Njegova karijera muzičara je krenula u odličnom pravcu, da bi 2004. godine veoma cenjeni mladi poljski čelista, Dominik Polonski, dobio dijagnozu koja mu je zauvek promenila život: imao je tumor na mozgu, a izgledi su bili sumorni.

Nakon nekoliko operacija i dugog perioda rehabilitacije, on i dalje može da koristi samo jednu ruku. Uprkos tome, Polonski nije fokusiran na ono što je izgubio, već na ono što je i dalje moguće. Dokumentarni film "Desna strana violončela" prati njegov život. Posmatramo ga, iz neposredne blizine, kako sam svira violončelo, brine se za svoj voljeni instrument i popravlja ga, igra šah sa svojom ćerkom i uči je vrednim životnim lekcijama. Takođe ga vidimo sa suprugom i novorođenim sinom. Muzika i dalje igra ogromnu ulogu u njegovom životu. Počinje ponovo da nastupa, ali ne svirajući više dela klasičnih majstora. Sada svira savremene komade napisane isključivo za njega - muziku koju oživljava svojom strašću i žarom.

"Desna strana violončela" (38 min) rediteljke Aleksandre Rek je imao je svoju internacionalnu premijeru na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma u svetu - IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), a u Srbiji će premijerno biti prikazan na predstojećem devetom izdanju Bosifesta (10-12. oktobar, Sava centar).

Pogledajte trejler:

IDFA 2016 | Trailer | Right Side of Cello from idfa on Vimeo.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA