Goran Radovanović: Stigao je veliki broj izvanrednih filmova!

14. jun 2018.

Razgovaramo sa selektorom 9. Bosifesta, nagrađivanim rediteljem Goranom Radovanovićem, o kvalitetu prijavljenih filmova na konkurs i koliko je teško bilo odabrati 15 ostvarenja za predstojeće izdanje festivala, kao i o novim projektima na kojima radi. 

Na konkurs 9. Bosifesta pristiglo je više filmova nego prošle godine, čak 125 ostvarenja sa svih kontinenata, kako ste generalno zadovoljni kvalitetom prijavljenih filmova?

Goran Radovanović: Slično je kao i prošle godine: stiglo je dosta izvanrednih filmova! Dakle, pored standardnih edukativnih filmova na konkurs je prijavljeno i veliki broj takozvanih „umetničkih“ filmova koji putem lepote i forme nadilaze limite primarne „obvezeracione dokumenatristike“.

Koliko je teško bilo odabrati 15 filmova (10 u takmičarskom i 5 u revijalnom delu programa) koji će biti prikazani na predstojećem 9. Bosifestu? 

I jeste i nije bilo teško! Odabrani filmovi su se sami nametnuli svojim sadržajem, poetikom, stilistikom! Naravno da je bilo filmova koji su takođe mogli da se nađu u programu... Međutim, nije pravljen nikakav kompromis u smislu politike, zemlje porekla dela niti njegovog sadržaja... Estetika i forma su bile osnovno načelo kojim smo se rukovodili prilikom izbora filmova. Takođe, zbog izuzetno velikog broja prijavljenih kvalitenih dela s jedne strane i ograničeog vremena koje stoji organizatoru festivala sa druge strane, očigledno je da je ovogodišnja selekcija urađena po principu „manje je više“! 

Trenutno snimate dokumentarac posvećen kultnom filmu Dušana Makavejeva "WR: Misterije organizma" (1971) koji se zove „Misterije teskobe ili proces u bioskopskoj sali", kako napreduje snimanje i kad očekujete da će biti premijera? Da li na još nekom projektu trenutno radite?

Snimanje filma „Misterije teskobe ili proces u bioskopskoj sali" je pri kraju. Očekujem da će biti gotov već početkom sledeće godine. Pored ovog projekta radim i na igranom filmu posvećenom bombardovanju Srbije 1999. pod nazivom „Autoportret“
 

Filmovi koji će biti prikazani na predstojećem Bosifestu (10-12. oktobar, Sava centar) dolaze iz Nemačke, Čilea, Grčke, Gruzije, Izraela, Australije, Japana, Velike Britanije, Poljske, Francuske, Rusije, Egipta, Italije, Slovenije. Kompletan spisak odabranih filmova možete pronaći OVDE.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA