Danijela Džigurski (Square Nine): Velika je čast biti sponzor Bosifesta

19. Maj 2018.

Razgovoramao sa Danijelom Džigurski, Revenue & Reservations menadžerkom hotela Square Nine Beograd, sponzorom Bosifesta, o njihovoj podršci našem Festivalu, filmovima koji njoj lično znače, značaju Bosifesta...

Organizatorima Bosifesta, Hendi centru Koloseum, veoma znači podrška hotela Square Nine Beograd, sa druge strane, u kojoj meri smatrate da je značajno da renomirane kompanije kao što je vaša podrže kulturne manifestacije koje kvalitetnim programom skreću pažnju javnosti na prava i sam život osoba sa invaliditetom?

Pre svega, moram da kažem da je nama izuzetno drago, a takođe i velika čast što smo već nekoliko godina sponzor Bosifesta. Mislim da je zaista dobro, ako ne i neophodno, da ugledne kompanije podržavaju ovakve manifestacije i svojim primerom pokažu njihovu važnost. Osobe sa invalididtetom moraju biti uključene u sve društvene aktivnosti, koliko god je to moguće ravnopravno sa svima ostalima, i zato je podržavanje ovakvih manifestacija od velikog društvenog značaja.

Koliko smatrate da je važno za naše društvo i kulturu da ima filmski festival čiji je kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom?

Filmovi su oduvek bili medij koji ukazuje na dobre i loše primere, što u pojednicima, što u društvu samom. Sami smo svedoci kako fimovi formiraju javno mnjenje na dobar, a ponekad i na ne tako dobar način, ali svakako film od svog postanka ima veliki uticaj na život svakog pojedinca, hteli to da priznamo ili ne. Imajući ovo u vidu, zaista je značajno da se filmska industrija posveti i ovakvoj jednoj temi i iskreno mislim da taj uticaj može biti samo pozitivan.

Film i uopšte umetnost možda ne mogu promeniti veliki svet, ali zasigurno mogu uticati na nečiji mikro svet i percepciju, koja dokumentarna ili igrana ostvarenja su na vas lično ostavila ovako veliki utisak?   

Film svakako utiče na svakog od nas, a na mene lično, ako uzimamo igrano-dokumentarna ostvarenja vezana za ljude sa posebnim potrebama ostavili su filmovi kao što je "Moje levo stopalo", "Osmi dan" i "The Miracle Worker" (ne sećam se kako je ovaj film preveden kod nas).

Dobar filmski festival čine kvalitetan program i relevantni gosti, slično kao što dobar hotel čini vrhunska usluga i zanimljivi sadržaji, opišite nam molim vas u nekoliko rečenica hotel Square Nine.

Slažem se sa vama o ovoj osnovnoj sličnosti. Naš posao je takođe da zadovoljimo potrebe gostiju i da im na jedan suptilan, diskretan način priuštimo jedno lepo i nezaboravno iskustvo koje će im dugo ostati u sećanju, baš kao i dobar film. Mi želimo da nam se ljudi vraćaju, ali ne zbog soba, dobrog kreveta ili velikog televizora, već zbog tog osećaja da ste doživeli i proživeli nešto lepo provodeći vreme kod nas u hotelu, a baš kao što biste se sa zadovoljstvom vratili i pogledali isti dobar film ili ispratili reditelja koji je uspeo da dotakne vaša osećanja.
 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA