Žiri 9. Bosifesta: Goran Marković, Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković

11. maj 2018.

Sa velikim ponosom i izrazitim profesionalnim zadovoljstvom vam predstavljamo Žiri 9. Bosifesta (10-12. oktobar 2018, Sava centar) koji će raditi u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković.

Bosifest i ove, kao i prethodnih godina, ima renomirani žiri čiji će kredibilitet i znanje daju veliku težinu nagradama, a koji ujedno obavezuje organizatore festivala da svake godine zadrže visok nivo programa.  

goran_markovic

Goran Marković zasigurno je jedan od najznačajnijih reditelja u istoriji domaće ali i kinematografije sa ex-Yu prostora. Većina njegovih filmova poput „Specijalnog vaspitanja“ (1977), „Nacionalne klase“ (1979), „Majstori, majstori!“ (1980) ili „Tito i ja“ (1992) stekli su kultni status, a njihovi junaci, replike ili muzika, koji su često citirani i u drugim umetničkim delima, deo su svakodnevnog života i popularne kulture.  

Srpski reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković rođen je 24. avgusta 1946. godine u Beogradu, a filmsku režiju je studirao na FAMU u Pragu. Marković je predstavnik tzv. Praške škole u domaćoj kinematografiji. U pitanju je specifičan odabir priča o malim ljudima kojima se pristupa sa humorom, blagonaklonom ironijom često sa ciljem da se satirično ukaže na društvene i političke probleme. 

Pored velikog broja igranih filmova, Marković je režirao i više od 50 dokumentaraca i napisao više pozorišnih drama. 

U pozorištu je režirao komade “Pazarni dan” A. Popovića, “Beogradsku triologiju” B. Srbljanović, “Pomorandžinu koru” M. Pelević, „Terapiju“ J. Cvetanovskog... Napisao je, između ostalog, pozorišne komade “Turneja”, “Govorna mana”, “Parovi”,  ”Villa Sachino”,  “Pandorina kutija”, „Delirijum tremens“ i „Falsifikator“. Poslednja tri je sam i režirao.

Objavio je knjige "Češka škola ne postoji", “Tito i ja”, “Godina dana”, “Osma sednica i druge drame”, „Male tajne“, „Tri priče o samoubicama“.

Dobitnik je više od 40 domaćih i stranih nagrada, kako za rad na filmu, tako i za pozorišno stvaralaštvo. Najznačajnije nagrade su dve „Zlatne arene“ u Puli – za filmove „Već viđeno“ (1987) i „Sabirni centar“ (1989), „Srebrna školjka“ za najbolju režiju na Filmskom festivalu u San Sebastijanu za film „Tito i ja“ i „Sterijina nagrada“ za najbolji savremeni tekst za „Turneju“ (2008), kao i nagrada „Vitez poziva“ za 2009. godinu. 

Marković je profesor emeritus na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu. Dobio je 2012. godine francuski Orden oficira umetnosti i književnosti.

dragan_petrovic


Dragan Petrović Pele poseduje izuzetnu glumačku harizmu pa često i kada igra epizodne uloge zagospodari scenom i „ukrade šou“ glavnm likovima. Rafinirana glumačka tehnika i veliki talenat učinili su da postane jedno od najvećih domaćih glumačkih imena: omiljen kod publike i ali kod kolega.

Rođen je 17. decembra 1961. godine u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu, a na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirao je 1988. godine sa najvišom ocenom 10 u klasi prof. dr Vladimira Jevtovića. Od 1986. godine bio je stipendista Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je kao student imao svoju prvu ulogu u predstavi „Seobe“, a 1988. primljen je u stalni angažman. U statusu prvaka drame u JDP-u ostaje do 2001. godine.

1997 godine, na poziv prof. Vladimira Jevtovića, dolazi na mesto asistenta za
umetničku oblast i predmet gluma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pri Katedri za glumu. 2001. godine na istom fakultetu, pri istoj Katedri, izabran je u zvanje docenta, a 2010. u zvanje redovnog profesora. 

Od 1986. godine do danas Dragan Petrović je, paralelno sa obavezama koje ima u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u kontinuitetu angažovan u pozorištu, na televiziji i na filmu. 

Nastupao je na svim beogradskim pozorišnim scenama, uključujući i alternativne scenske prostore. Igrao je u preko osamdeset pozorišnih naslova, male, srednje i velike, naslovne uloge, osvojivši mnoge značajne nagrade, između ostalog „Zoranov brk“ za aktuelnu hit predstavu „Hipnoza jedne ljubavi“ na 26. Danima Zorana Radmilovića (Zaječar, 2017), dve „Statuete Ćuran“ na Danima komedije u Jagodini, dve Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jednu Beogradskog dramskog pozorišta, „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi i druga priznanja.

Jednu od prvih zapaženih uloga imao je u „Boljem životu“, a igrao je, između ostalog, i u serijama „Vratiće se rode“ i „Selo gori, baba se češlja“. U aktuelnoj seriji „Senke nad Balkanom“ odličan je u ulozi intrigantnog doktora Konstantina Avakumovića.

Pamte se njegove uloge u filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Kordon“, „Točkovi“, „Četvrti čovek“, „Mala noćna muzika“... 

jovana_stojiljkovic_

Filmska i pozorišna glumica Jovana Stojiljković rođena je u Beogradu 19. marta 1992. godine. Od drugog razreda osnovne škole išla je u školu glume Nenada Nenadovića, a u trećoj godini srednje dobija svoju prvu ulogu u filmu „Klip“ Maje Miloš. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića.

Prošle godine njenu glumačku karijeru na malom ekranu obeležile su uloge u serijama “Senke nad Balkanom” i “Sumnjiva lica”. Igrala je i u serijama “Samac u braku”, “Čizmaši”, a njenu dosadašnju karijeru na velikim ekranima čine i uloge u filmovima “Panama”, “Branio sam Mladu Bosnu”, “Bićemo prvaci sveta”, “Otadžbina”, “Klip”, “Grad”, kao i nagrade za najbolju žensku ulogu na Niškim filmskim susretima, “Cinema City”, leskovačkom festivalu LIFFE, na “Sarajevo Youth Film Festivalu”, na studentskom festivalu u Ilinoisu, SAD.

Jovana je od januara 2016. godine stalni član pozorišta Atelje 212. Takođe, glumi još i u pozorištu Boško Buha, Zvezdara teatru i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
 

Filmovi 9. Bosifesta: 'Beleške o slepilu' (Velika Britanija)

16. jul 2018.

Nakon što je potpuno izgubio vid pisac Džon Hal je 1983. godine počeo da vodi audio dnevnik. Znao je da ako ne pokuša da shvati slepilo, ono će ga uništiti. Autori Peter Middleton i James Spinney su na osnovu ovih audio snimaka uradili dramatizaciju snimivši veoma zanimljiv film "Beleške o slepilu".

Filmovi 9. Bosifesta: 'Rio ili slom' (Francuska)

13. jul 2018.

Učestvovati  na paraolimpijskim igrama u Riu, u septembru 2016. - to je Emanuelin san. San devojke koja je postala paraplegičar nakon što je doživela nesreću vozeći snoubord.

Filmovi 9. Bosifesta: 'Prozirni svet' (Gruzija)

12. jul 2018.

"Prozirni svet" jednog mladića su fotografija i snimanje filma. Njegov otac krivi sebe za sinovljevo stanje i svu energiju ulaže da pomogne svom autističnom detetu kako bi pronašao svoje mesto u društvu.

Filmovi 9. Bosifesta: 'Raširenih krila' (Grčka)

11. jul 2018.

Grčka rediteljka i producentkinja Vivian Papageorgiou snimila je kratki dokumentarni film (22 min) o grupi plesača i plesačica sa invaliditetom koje pratimo na njihovim probama i nastupima.

Filmovi 9. Bosifesta: 'Devojka od peska' (Nemačka)

08. jul 2018.

Šta znači biti zatvorenik u sopstvenom telu i nevidljiv?  "Devojka od peska" nas vodi u jedinstven svet Veronike Raile koja najranijeg detinjstva živi sa teškim fizičkim oštećenjem i Aspergerovim sindromom.

Filmovi 9. Bosifesta: 'Poslednja godina' (Čile)

03. jul 2018.

Ovaj angažovani dokumentarac otkriva nam nepravdu i diskriminaciju obrazovnog sistema u Čileu koji krši ljudska prava.

Goran Radovanović: Stigao je veliki broj izvanrednih filmova!

14. jun 2018.

Razgovaramo sa selektorom 9. Bosifesta, nagrađivanim rediteljem Goranom Radovanovićem, o kvalitetu prijavljenih filmova na konkurs i koliko je teško bilo odabrati 15 ostvarenja za predstojeće izdanje festivala, kao i o novim projektima na kojima radi. 

Tamara Radišić (Hyatt Regency): Ono što Bosifest svima nama pruža od neprocenjivog je značaja

01. jun 2018.

Tamara Radišić, marketing menadžer hotela Hyatt Regency Beograd, za naš sajt govori o saradnji sa Bosifestom koja predstavlja proces uzajamnog davanja, pravima osoba sa invaliditetom, filmovima koje voli da gleda...

Danijela Džigurski (Square Nine): Velika je čast biti sponzor Bosifesta

19. maj 2018.

Razgovaramo sa Danijelom Džigurski, Revenue & Reservations menadžerkom hotela Square Nine Beograd, sponzorom Bosifesta, o njihovoj podršci našem Festivalu, značaju Bosifesta, filmovima koji su njoj lično važni...

Žiri 9. Bosifesta: Goran Marković, Dragan Petrović Pele i Jovana Stojiljković

11. maj 2018.

Sa velikim ponosom i izrazitim profesionalnim zadovoljstvom vam predstavljamo Žiri 9. Bosifesta (10-12. oktobar 2018, Sava centar) koji će raditi u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković.

Nagrađivani reditelj Goran Radovanović selektor 9. Bosifesta

08. maj 2018.

Nakon uspešne prošlogodišnje saradnje i odlične selekcije filmova koju je priredio, selektor predstojećeg, devetog izdanja Bosifesta, koje će se od 10. do 12. oktobra održati u beogradskom Sava centru, biće takođe reditelj Goran Radovanović.

Osnovci i srednjoškolci na promociji BOSIFESTA na Sajmu knjiga, obrazovanja i medija

01. novembar 2017.

Hendi centar Koloseum promovisao je Beogradski internacionalni festival filmova osoba sa invaliditetom – BOSIFEST na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Sajma knjiga, obrazovanja i medija.

Beograd postaje grad bez barijera

30. oktobar 2017.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević posetio je štand Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na Beogradskom sajmu knjiga i tom prilikom proručio da grad Beograd nastoji da postane grad bez barijera.

Anica Dobra: Dokle god postoji Bosifest, do tada ima nade za ovu zemlju

23. oktobar 2017.

Čuvena srpska glumica Anica Dobra u razgovoru za sajt Bosifesta objašnjava da joj je bila čast što je bila deo osmog Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom.

Gosti Bosifesta oduševljeni festivalom i Beogradom

23. oktobar 2017.

Autori filmova koji su bili gosti 8. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom –Bosifesta kažu da sa festivala i iz Beograda odnose lepe uspomene.

Završena stručna konferencija „Pokreni promenu“ na 8. Bosifestu

23. oktobar 2017.

Stručna konferencija „Pokreni promenu“ na osmom Beogradskom internacionalnom filmskom festivalu osoba sa invaliditetom – Bosifestu, privukla je veliki broj stručnjaka, ali i studenata i đaka. Poslednjeg dana konferencije govorilo se o primeni i značaju medija u inkluzivnom obrazovanju, ali i kulturi, toleranciji i različitosti.

Matju Firmin: Ponosan sam na Gran pri, Bosifest je ozbiljan festival

23. oktobar 2017.

Gran pri 8. Beogradskog internacionalnog festivala filmova osoba sa invaliditetom osvojio je Matju Firmin za film „Ustani i hodaj“. Francuski autor u filmu govori o svojoj borbi protiv paraplegije koju je iznenada dobio posle moždanog udara.

Volonteri kao tihi heroji Bosifesta

23. oktobar 2017.

Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - Bosifest održan je osmu godinu zaredom. Ovaj filmski festival verovatno ne bi postojao bez glavnog pokretača Darka Ivića, mnogobrojnih institucija koje ga godinama podržavaju, kao i sponzora koji ga pomažu. Međutim, veliki uticaj na to Bosifest protekne u skladu sa standardima najvećih filmskih festivala imali su mnogobrojni volonteri koji su svakodnevno „iza kulisa“ obavljali niz najraznovrsnijih poslova.

Uručenjem nagrada završen 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

13. oktobar 2017.

Gran pri 8. Bosifesta osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina, nagradu za najbolju režiju dobio je „Daniel“ Anastazije Dobrovske (Poljska), a za najbolji scenario „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske (Poljska), „Dva sveta“ Macleja Adameka (Poljska) i „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

Bosifest u kulturnom dnevniku

12. oktobar 2017.

Početak Bosifest-a predstavljen u kulturnom dnevniku RTS-a.

Mnogobrojni gosti na otvaranju 8. Bosifesta u Sava centru

11. oktobar 2017.

Osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest, koji se od 10. do 12 oktobra održava u Sava centru, privukao je mnogobrojne goste iz Srbije i inostranstva.

„Normalni autistični film“ i „Moj brat heroj“ oduševili publiku prvog dana 8. Bosifesta

11. oktobar 2017.

Češki dokumentarac „Normalni atistični film“ Miroslava Janeka i izraelski „Moj brat heroj“ Yonatana Nira i Enosha Cassela otvorili su u utorak osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest. Sala „Amfiteatra“ Sava centra bila je krcata tokom prikazivanja oba filma koji skoro nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Svečano otvoren 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

10. oktobar 2017.

Osmo izdanje Bosifesta svečano je otvoreno sinoć u sali "Amfiteatar" beogradskog Sava centra. Mnogobrojnoj, pretežno mladoj publici obratili su se direktor Festivala Darko Ivić, pomoćnica ministra kulture i informisanja Ivana Dedić, v.d. pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom - Biljana Barošević, predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Cvetković i član gradskog Veća Beograda Dragomir Petronijević.

Intervju – Goran Radovanović, selektor Bosifest-a 2017

29. septembar 2017.

Na konkurs 8. Bosifesta pristiglo je oko 90 filmova sa raznih strana sveta, kako ste generalno zadovoljni kvalitetom prijavljenih filmova?

Imao sam predrasudu da će među ponuđenim filmovima dominirati filmovi-projekti, odnosno hibridna polufilmska-polutelevizijska ostvarenja sa dominatnim sociološkim ili čak medicinskim predznakom. Moja ogromna greška!! Drugačije rečeno: iznenađen sam kvalitetom! Odista nisam očekivao toliku koncentraciju estetike, humanosti i poziitivne energije na jednom mestu!

Program 8. Bosifesta predstavljen učenicima beogradske gimnazije Sveti Sava

22. septembar 2017.

Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, koje će se pod sloganom „Pokreni promenu“ održati od 10. do 12. oktobra u Sava centru, predstavljeno je juče (četvrtak, 21. septembar) učenicima trećeg razreda beogradske gimnazije Sveti Sava.

Bosifest u medijima

13. septembar 2017.

Intervju direktora Bosifest-a Darka Ivića za novine 24 sata možete pogledati ovde.

Promo Video Bosifest 2017

09. jun 2017.

Bosifest 2017, od 10. do 12. oktobra, u Sava Centru. Dobrodošli!

Dva sveta

06. jun 2017.

Maciej Adamek je reditelj i scenarista. Prepoznatljivi dokumentarni reditelj. Diplomirao je na Poljskoj filologiji na Univerzitetu u Gdanjsku i režiju u Lodz filmskoj školi. Njegovi filmovi su prikazivani na nekoliko stotina filmskim festivalima gde su dobili oko 50 nagrada (San Fransicko FF, Palm Springs FF, Silverdocs u Vašingtonu, Šangaj FF, Minhen, Toronto, Moskva, Montreal FF itd).

Normalni Autistični Film

05. jun 2017.

Miroslav Janek, rođen je 1954. godine u Nahodu u Češkoj. On je počeo da pravi fotografije sa deset godina i kratke filmove sa petnaest godina - od kojih je veliki broj dobio nagrade na brojnim amaterskim filmskim festivalima. Emigrirao je u Nemačku 1979. godine, a potom u SAD 1980. godine, gde je tokom osamdesetih i devedesetih godina radio kao urednik i kamerman.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA

 

plakat-bosifest2018

 

plakat-2017

 

 

baner_bosifest2017

 

HendiCentarLogo

 

ministarstvo-za-rad

 

min

 

beograd

 

hyatt

 

square

 

kinofest

 

logo_luce

 

dnevne-novine_baner_220x75px

 

glas-srpske

 

barcelona

 

ankaraaccessiblefilmfestival

 

bosi

bosi(1)

logo_click_alta

 

bosi(2)

 

dobrevesti

 

bosi(5)

delta_fondacija

bgb

 

dom_omladine

parakvadvs

constantine-hotel

garni-hotel

in-hotel

 

zira-hotel

holidayinn

hotel_park

grand

ac

mmm

kluni(1)

masel(1)

 

baner-srp-220x72

banerSTBbosifest2

klinika