Nagrađivani reditelj Goran Radovanović selektor 9. Bosifesta

08. Maj 2018.

 

Nakon uspešne prošlogodišnje saradnje i odlične selekcije filmova koju je priredio, selektor predstojećeg, devetog izdanja Bosifesta, koje će se od 10. do 12. oktobra održati u beogradskom Sava centru, biće takođe reditelj Goran Radovanović.

Goran spada u najnagrađivanije srpske filmske autore, a posebno je cenjen širom sveta kao vrsni dokumentarista. 

Kao scenarista i reditelj potpisuje preko 20 dokumentarnih i igranih filmova, koji su osvojili više od 60 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Rođen je u Beogradu 1957. godine gde je na Filozofskom fakultetu 1982. diplomirao istoriju umetnosti. Između 1977. i 1980. boravi u Minhenu kao stipendista Goethe Instituta i pohađa čuveni HHF (University of Television and Film Munich). Tokom ovog perioda sarađuje sa autorima Novog nemačkog filma (Reinhard Hauff, Herbert Vesely itd). Po povratku u Beograd bavi se filmskom kritikom (“Vidici”, “Filmograf”, Treći program Radio Beograda), a od 1984. radi kao scenarista i reditelj igranog i dokumentarnog filma. Kao gostujući profesor održao je niz predavanja na univerzitetima: New York Tisch School, Texas University (Austin), Penn University (Philadelphia), Columbia College (Chicago), American University, Washington. 

Filmovi Gorana Radovanovića prikazani su u zvaničnim programima preko 100 međunarodnih festivala!

Specijalne retrospektive njegovih dokumentarnih filmova prikazane su u Barseloni (2006. i 2007. godine), Havani (2010) i Beču (2011).

Njegov poslednji igrani film „Enklava“ (2015) je s velikim uspehom prikazivan i nagrađivan na festivalima širom sveta - od Meksika do Rusije, a posebno ga je pohvalio Nikita Mihalkov. Film je otkupljen za prikazivanje u bioskopima u Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Poljskoj, zemljama Skandinavije, kao i u Kini, SAD, Bugarskoj i Austriji. „Enklava“ je bila i srpski predstavnik u trci za Oskara u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja.

Goran trenutno snima dokumentarac posvećen kultnom filmu Dušana Makavejeva "WR: Misterije organizma" (1971) koji se zove „Misterije teskobe ili proces u bioskopskoj sali".

Član je Evropske Filmske Akademije i Udruženja Filmskih umetnika Srbije. Profesor je režije na EICTV, San Antonio de los Banos, Cuba.
 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA