Osnovci i srednjoškolci na promociji BOSIFESTA na Sajmu knjiga, obrazovanja i medija

01. novembar 2017.

Hendi centar Koloseum promovisao je Beogradski internacionalni festival filmova osoba sa invaliditetom – BOSIFEST na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Sajma knjiga, obrazovanja i medija.

Direktor BOSIFESTA Darko Ivić govorio je o značaju medija u inkluziji osoba sa invaliditetom. Prisutnima se obratio i član gradskog Veća Dragomir Petronijević, dok je trofejni srpski paraolimpijac Draženko Mitrović pričao o svom putu do uspeha i kako ga u tome nije sprečio ni hendikep koji ima. U organizaciji Hendi centra Koloseum održana je i promocija knjige „Kikicin pogled na svet“ Anđele Dimitrijević, učenice četvrtog razreda Osnovne škole „Vojvoda Stepa“.

Osnovci i srednjoškolci koji su prisustvovali promociji imali su prilike da vide španski crtani film „Užad“, kao i dokumentarce „I ja imam hendikep“, „Daleko je sunce“ i „Nismo sami“. Učenici Zubotehničke srednje škole, koji su prisustvovali nedavno održanom osmom BOSIFESTU u Sava centru, pročitali su svoje najbolje radove sa pismenog zadatka na temu „Dokumentarni film i njegov odjek“.

- Jedan film može više da učini u inkluziji osoba sa invaliditetom nego deset tribina. U filmu „Nismo sami“ dečaci i devojčice uzrasta od šest do deset godina daju svoje viđenje i mišljenje o problemima koje mi, osobe sa invaliditetom, imamo. Oni to rade na jako simpatičan način, ali je film upravo zbog toga jako upečatljiv. Hvala Ministarstvu prosvete sa kojim, kao i sa gradom Beogradom, imamo odličnu u saradnju već dugi niz godina – rekao je Darko Ivić.

Član gradskog Veća Dragomir Petronijević poručio je da se zajednički mogu preskočiti sve barijere, samo da treba dovoljno verovati u sebe.

- Ostalo je još puno posla da Beograd postane grad bez barijera. Ja stalno Darka Ivića zovem da se pojavi kao primer dobre prakse. On je pokazao da kada verujete u sebe, radite na sebi i imate cilj, ne možete da ne uspete. Jedan veliki vojskovođa išao je svojevremeno da osvoji jedno ostrvo. Kada se iskrcao odlučio je da zapali sve svoje brodove, a vojnicima je rekao: „Sa ovog ostrva se vraćamo samo ako pobedimo“. Pobedio je na kraju. Tako i vi, spalite svoje brodove i nemojte nikada da pričate: „ne mogu, neću, mene niko neće da razume“. Nemojte čekati da vam neko nešto da, borite se i uzmite budućnost u svoje ruke – zaključio je Petronijević.

Svetlana Đorđević, profesorka Zubotehničke škole, istakla je da su učenici škole u kojoj predaje izuzetno pozitivno reagovali na filmove koje su pogledali na BOSIFESTU.

- Prošle godine sam prvi put bila na BOSIFESTU. Pogledala sam par filmova i izašla sam prijatno iznaneđena. Potom sam odlučila da ostvarim saradnju sa Darkom Ivićem kako bismo što više deci mogli predstavimo značaj inkluzije osoba sa invaliditetom. Počeli smo da deci pričamo o tome u okviru građanskog vaspitanja, kao i da im prikazujemo pojedine filmove sa BOSIFESTA. Bila sam jako prijatno iznenađena pozitivnom reakcijom dece na filmove. Mnoga deca iz naše škole bili su volonteri na BOSIFESTU – navela je Svetlana Đorđević.

Učenice trećeg razreda Anja Došan i Sofija Zlatanović pročitale su svoje radove iz pismenog zadatka „Dokumentarni film i njegov odjek“ koje su radili na času srpskog jezika.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA