Matju Firmin: Ponosan sam na Gran pri, Bosifest je ozbiljan festival

23. oktobar 2017.

Gran pri 8. Beogradskog internacionalnog festivala filmova osoba sa invaliditetom osvojio je Matju Firmin za film „Ustani i hodaj“. Francuski autor u filmu govori o svojoj borbi protiv paraplegije koju je iznenada dobio posle moždanog udara.

Matju Firmin za sajt Bosifesta priča o svojim utiscima koje nosi sa festivala, najtežim trenucima u borbi sa paraplegijom, ali i o narednom filmu koji priprema, za koji se, kako kaže, nada da će takođe biti prikazan u Beogradu.

Kakve utiske odnosite kući sa Bosifesta?

- Srbija je izgleda u nekim stvarima ispred Francuske. Ovo ne kažem samo zbog toga što sam gost festivala već sam zaista impresioniram da Beograd već osmu godinu zaredom ima festival filmova o osbama sa invaliditetom. U Francuskoj je na primer festival filmova osoba sa invaliditetom prvi put održan tek prošle godine. Veoma je impresivno videti da jedna prelepa zemlja kao Srbija, sa velikom tradicijom, toliko je napredna kada su u pitanju problemi koje imaju osobe sa invaliditetom.

Da li zbog toga Gran pri koji ste dobili ima veći značaj?

- Apsolutno.Ponosan sam na ovu nagradu. Ovo je ozbiljan festival, a nagrada je naročito značajna kada se zna da se za festival prijavilo više od 150 autora. Uspeti u takvoj konkurenciji nije mala stvar, mada sam, moram reći, na festivalu video mnogo sjajnih filmova koji ostavljaju jak utisak, poput „Danijel“ ili „Odlazak na ples“.

Koliko je dugo trajala vaša borba sa paraplegijom i kada vam je bilo najteže?

- Trajala je duge dve godine. Prvo sam imao težak period oporavka u bolnici koji je trajao šest meseci, a onda sam godinu i po odlazi u bolnicu svako jutro, a kući se vraćao tek uveče. Svaki period oporavka bio je težak na svoj način, ali sam uz pomoć dobrih terapija uspeo da pobedim.Zato bih preporučio vama Srbima da čuvate javno zdravstvo jer ja verovatno ne bih imao dovoljno novca da se sam lečim da bolnice u Francuskoj nisu dobro organizovane.

Koja je poruka drugim osobama sa invaliditetom, kako da se najbolje izbore sa svojim problemom?

- Fizička snaga je bitna, ali je psihička snaga mnogo bitnija. Kao što sam i pokazao u mom filmu, svako ima tu snagu negde duboko u sebi, samo treba da pronađe način da je otkrije. Strašno je bitno pronaći tu snagu i sebi i pronaći način kako da dođemo do nje.

Da li već pripremate naredni film?

- Da, biće to jedna predivna priča o ljudima koji će preći Atlantski okean sami u malom čamcu dugačkom samo šest metara. Oni to nameravaju da urade bez ikakve komunakcije, bez ikakvih tehnoloških sredstava, kao što je nekada to bio jedini način da se uradi. To će biti priča o hrabrosti i ostvarivanju svojih snova kao nečemu što je najbitnije u životu.

Na ovogodišnjem Bosifestu prikazano je 18 filmova po izboru istaknutog domaćeg dokumentariste Gorana Radovanovića, odnosno 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa.Ove godine je na festivalu prvi put organizovana stručna konferencija „Pokreni promenu“ na kojoj su pored stručnjaka učestvovali i studenti i srednjoškolci.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA