Završena stručna konferencija „Pokreni promenu“ na 8. Bosifestu

23. oktobar 2017.

Stručna konferencija „Pokreni promenu“ na osmom Beogradskom internacionalnom filmskom festivalu osoba sa invaliditetom – Bosifestu, privukla je veliki broj stručnjaka, ali i studenata i đaka. Poslednjeg dana konferencije govorilo se o primeni i značaju medija u inkluzivnom obrazovanju, ali i kulturi, toleranciji i različitosti.

Marina Neđić iz Biblioteke grada Beograda predstavila je projekte i akcije koje je ova ustanova preduzela u vidu inkluzije osoba sa invaliditetom, u čemu je naročita pažnja posvećena deci. Tako se na primer u Biblioteci Stari grad izvode i lutkarske predstave za decu sa invaliditetom. Ona je objasnila da u bibliotekama širom Beograda, ali i cele Srbije, postoji sve više elektronski dostupnih sadržaja pošto su digitalne i virtuelne biblioteke naročito bitne za slepe i slabovide osobe.

- Novac jeste bitan za opremanje biblioteka, ali je razumevanje osoba sa invaliditetom mnogo bitnije. Mnoge dečije radionice mogu se organizovati bez dodatnih sredstava, a jedina bitna stvar je da zaposleni razumeju potrebe za takvim akcijama. Socijalna integracija osoba sa invaliditetom najbolje se ostvaruje kroz kulturne institucije – rekla je Neđićeva.

Vesna Radovanović sa Fakulteta za rehabilitaciju i edukaciju predstavila je asistivne tehnologije u kreiranju pristupačnosti kulturnih sadržaja za gluve i nagluve osobe. Ona je navela da u Srbiji nažalost samo Dom omladine ima indukcionu petlju koja osobama sa slušnim aparatima omogućuje čistiji zvuk, iako je posedovanje ovog aparata odavno postalo standard za većinu hala i javnih kulturnih prostora u Evropi.

- Ništa bolje stanje nije ni u regionu. Jedino Zagreb prednjači po značajnom broju indukcionih petlji koja osobama sa slušnim aparatima omogućuje nesmetano praćenje koncerata, pozorišnih predstava ili filmskih projekcija. U toku istraživanja ustanovljeno je da su mnogi direktori ustanova u Srbiji voljni da uvedu indukcionu petlju, ali jednostavno do sada nisu ni znali za postojanje tog sistema – navela je Radovanovićeva.

Master defektolog Ivana Kostić predstavila je rezultate istraživanja sposobnosti prepoznavanja emocija kod učenika koji su ometeni u razvoju. U diskusiji posle njenog izlaganja zaključeno je da bi slično istraživanje trebalo sprovesti i na deci predškolskog uzrasta.

Tijana Femić iz Novosadske novinarske škole predstavila je istraživanje po kome je na javnim servisima Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine u periodu od dva meseca u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik viđen samo jedan prilog o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom. Na RTS-u je u tom periodu samo jedan prilog imao titl koji pomaže gluvim i nagluvim osobama da dobiju informacije, a tragikomično je što je u pitanju bio prilog o obavezi plaćanja televizijiske pretplate. Ona je navela i to da se prevod na znakovni jezik za gluvoneme redovno koristi za vreme izbornih kampanja što je dokaz da politika i dalje diktira mnoge trendove kada su u pitanju mediji i izveštavanje o inkluziji osoba sa invaliditetom.

- Uspešno godinama unazad organizujemo projekat „Dan u tvojim cipelama“. U pitanju je projekat u kome se novinar na jedan dan nađe u ulozi osobe sa invaliditetom. Novinar na primer dobije zadatak da ode na pijacu i kupi određene namirnice, ali da to uradi bez korišćenja govora ili treba da ode na određenu adresu bez korišćenja vida.

Stručna konferencija „Pokreni promenu“ akreditovana je kod Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad socijalna i boračka pitanja što znači da je ona ujedno bila deo usavršavanja stručnjaka koji rade u prosveti i socijali. Na Bosifestu je ove godine prvi put organizovana stručna konferencija, a sa tom praksom nastaviće se i narednih godina.

Na ovogodišnjem Bosifestu prikazano je 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, a najbolje je odabrao stručni žiri u sastavu: Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, Predrag Gaga Antonijević, proslavljeni reditelj i Anica Dobra, čuvena srpska glumica. Gran pri festivala ove godine je osvojio „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA