Anica Dobra: Dokle god postoji Bosifest, do tada ima nade za ovu zemlju

23. oktobar 2017.

Čuvena srpska glumica Anica Dobra u razgovoru za sajt Bosifesta objašnjava da joj je bila čast što je bila deo osmog Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom. Anica Dobra je u žiriju bila zajedno sa Radoslavom Zelenović, direktorom Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnjim direktorom Jugoslovenske kinoteke i Predragom Gagom Antonijevićem, proslavljenim srpskim rediteljem.

- S obzirom na to da me je Darko Ivić pozvao da budem u žiriju smatram velikom privilegijom što sam bila deo Bosifesta. Zaista sam srećna što sam ga upoznala i što sam imala priliku da osetim njegovu energiju i entuzijazam i da se tu negde čak i postidim i da mi da lekciju – priča Anica Dobra.

Ona priznaje da u startu nije želea da postane član žirija jer je smatrala da ne treba da ona bude ta koja će odlučivati o nagradama.

- Zaista nisam želela da budem član žirija jer sam smatrala da nije na meni da ocenjujem u tom stručnom smislu tuđe radove, ali on (Darko Ivić) je insistirao da budem deo ekipe. Rekao mi je da ni ne moram ništa da biram, ali da bi mu bila čast da budem u žiriju sa vrsnim stručnjacima kakvi su Rale Zelenović i Gaga Antonijević i da na taj način mogu da pomognem da se na festival skrene pažnja javnosti. Ubrzo sam shvatila da postoji viši cilj za sve ovo i to je nešto za šta me je Darko Ivić osvestio. Zatim sam ovom poslu pristupila kao kada idem na probu nekog novog komada, sa entuzijazmom i bez straha – dodaje Anica Dobra.

Ona kaže da su svi filmovi koje je kao član žirija pogledala zaslužili nagrade, kao i da svako od tih ostvarenja zaslužuje posebnu pažnju.

- Ne bih izdvajala posebno filmove jer svaki film ima autentičnu priču, a nijanse su presudile da li će neki dobiti nagradu. Da se samo ja pitam, svaki film bi bio nagrađen. Svaki film sa ovogodišnjeg Bosifesta zaslužuje da bude pogledan i zapamćen.

Ona je navela i to da Srbija treba da bude ponosna što ima festival kakav je Bosifest.

- Dokle god mi imamo ovakve festivale smatram da ima nade za ovu zemlju. Ne samo za našu kulturu, već i za nas kao ljude, kao nečije prijatelje i rođake – zaključuje Anica Dobra

Publika će Anicu Dobru uskoro moći da vidi u seriji „Koreni“ koja se snima u produkciji RTS-a, dok za one koji uživo žele da vide njenu glumu redovno igra u predstavama Ateljea 212 i Zvezdara teatra.

Gran pri 8. Bosifesta osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina. Nagradu za najbolju režiju dobio je „Daniel“ Anastazije Dabrovske (Poljska), a za najbolji scenario „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske (Poljska), „Dva sveta“ Macleja Adameka (Poljska) i „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

A- A+

POZIV VOLONTERIMA