„Normalni autistični film“ i „Moj brat heroj“ oduševili publiku prvog dana 8. Bosifesta

11. oktobar 2017.

Češki dokumentarac „Normalni atistični film“ Miroslava Janeka i izraelski „Moj brat heroj“ Yonatana Nira i Enosha Cassela otvorili su u utorak osmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest. Sala „Amfiteatra“ Sava centra bila je krcata tokom prikazivanja oba filma koji skoro nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

„Normalni autistični film“ je priča o petoro izuzetne dece koje društvo neprekidno i na ružan način označava kao „autistične“. Teodora Jovanović, učenica XII beogradske gimnazije, kaže da joj se film dopao jer prikazuje na specifičan način život i teškoće osoba sa autizmom.

- Dopao mi se film jer mi je pomogao da vidim iz potpuno drugačijeg ugla takav život. Devojka u filmu mi je bila posebno zanimljiva jer je našeg uzrasta. Teško joj je, život joj se ne sviđa, ali pokušava da prebrodi životne probleme. Iako imam razumevanja za osobe sa autizmom, sada ću ipak definitivno gledati na njih iz jednog drugačijeg ugla – priča Teodora.

Luka Eremija, učenik XII beogradske gimnazije, tvrdi da mu je film pomogao da shvati drugačiji način razmišljanja osoba sa autizmom.

- Zanimljivo je što sam video da nisu sve autistične osobe iste. Svaka je drugačija, svaka ima neku svoju osobenost. Film mi je pomagao da shvatim svet osoba sa autizmom i njihov način razmišljanja – ističe Luka.

Nataša Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti iz Zubotehničke srednje škole, naglašava da se samo na Bosifestu mogu videti ovakva „poučna filmska ostvarenja“.

- „Normalni autistični film“ je odličan. Ono što su moji đaci primetili u njemu je da deca sa hendikepom imaju iste potrebe kao i svi ostali mladi ljudi. Veseli su, tužni su, imaju probleme u komunikaciji sa roditeljima, ne vole da uče... Gotovo da nema razlike, da i deca sa hendikepom imaju iste potrebe i iste muke kao i sva druga deca – priča Petrovićeva.

Svetlana Đorđević, nastavnik stručnih predmeta u Zubotehničkoj srednjoj školi, kaže da je iz „Normalnog autističnog filma“ naučila mnoge stvari.

- Fantastičan je film. Mnoge stvari sam i sama saznala koje nisam znala o osobama sa autizmom. Moji učenici su malo zatečeni filmom jer verovatno nisu znali da svi imaju iste potrebe bez obzira na različitosti. U pitanju je samo drugi ugao iz kog se posmatra svakodnevnica – dodala je Đorđevićeva.

Izraelski film „Moj brat heroj“, koji prati uspon osoba sa Daunovim Sindromom na Himalaje, imao je na Bosifestu svetsku pretpremijeru.

Darko Ilić, profesor fizičkog vaspitanja u XII beogradskog gimnaziji tvrdi da je u ovom izrelskom dokumentarcu video kako se ljubavlju mogu rešiti mnogi životni problemi.

- Topao film sa puno ljubavi. Naučili sam nešto od osoba sa Daunovim sindromom. Ako oni mogu da se popnu na Himalaje, onda mi više nemamo nikakav izgovor za neki lični neuspeh ili problem. Video sam da oni probleme rešavaju pružanjem ljubavi, sa puno zagrljaja, ne dozvoljavajući da ih bilo šta povuče na drugu stranu. To je ono što svima nama nedostaje – tvrdi Ilić.

Mirjana Janičić, profesorka latinskog jezika u XII beogradskoj gimnaziji, smatra da su njeni učenici u „Moj brat heroj“ videli kako ne postoje prepreke ka bilo kom cilju ako se zaista ozbiljno posvetimo svakom problemu.

- Film je vrlo dirljiv i baš mi je prijalo da ga pogledam. Veoma je poučno kako su ti mladi ljudi napravili podvig. Iako imaju Daunov sindrom nisu ni jednog trenutka odustali na izuzetno teškom putu ka vrhu Himalaja i čak su bodrili jedni druge sve vreme – zaključuje Janičićeva.

Na ovogodišnjem Bosifestu od 10. do 12. oktobra u „Amfiteatru“ Sava centra biće prikazano 18 filmova filmova po izboru istaknutog domaćeg dokumentariste Gorana Radovanovića. Odluku o nagradama za najbolje filmove doneće žiri u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i čuvena srpska glumica Anica Dobra.

U okviru pratećeg programa festivala biće organizovana i konferencija „Pokreni promenu“ na kojoj će stručnjaci i studenti izneti svoje viđenje na više tema o problemima osoba sa invaliditetom.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA