BOSIFEST prvi put u Crnoj Gori

02. april 2014.

bosi10(1)Revija filmova sa Bosifesta beogradskog međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, prvi put je održana u Crnoj Gori, 2. i 3. aprila 2014. godine u Herceg Novom. Program je priredila nevladina organizacija "Nova šansa u Novom", u saradnji sa NVO "Hendi Centar Koloseum", koja već pet godina organizuje Bosifest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.
"Na repertoaru u Herceg Novom prikazano je sedam filmova koji su ranije prikazivani na Bosifestu, a selekciju je napravio Darko Ivić, direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u jugoistočnoj Evropi", izjavila je predsednica "Nove šanse u Novom" Vesna Odalović. Reviju je otvario film "Lucy" koji govori o svetu autizma, s obzirom na to da je 2. april obeležen i kao Dan osoba sa autizmom.
Odalović je sitakla da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu.
Projekat se realizovao iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Prema rečima producenta Zorana Živkovića, jednog od dugogodišnjih organizatora filmskog festivala u Herceg Novom, revija je ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grad festivala, dobija još jedan. Ovo je pilot projekat kojem će i na predstojećem, 28. Montenegro film festivalu u Herceg Novom biti pružena puna logistička i kreativna podrška, dodaje Živković.
"Nova šansa u Novom" osnovana je 2008. godine sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA