Radoslav Zelenović - Član žirija Bosifest 2017

29. Maj 2017.

Radoslav Zelenović, bivši urednik filmske redakcije RTS-a i direktor Jugoslovenske kinoteke, rođen je 20. januara 1948. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Tokom studija bio je član amaterskog filmskog kluba Doma omladine Beograda, za koji je režirao nekoliko filmova. Profesionalnu karijeru započinje 1971. godine kao urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, na kome ostaje do 1979. godine, kada je izabran za urednika filmske redakcije Televizije Beograd. Na tom mestu ostaje do 1992. godine. Za direktora Jugoslovenske kinoteke izabran je iste godine .

Aktivno je učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput FEST-a, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festivala u Sopotu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. Bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa ZU VIDEO od 1982. godine, koji se bavio problemima videa I DIGITALIZACIJE. Autor je mnogih programa koji su pomogli promociji i popularizaciji našeg filma u zemlji i u inostranstvu. Bio je profesor istorije filma na Fakultetu umetnosti “Braća Karić”. Član je srpske komisije UNESCO-a. Godine 2012. bio je izabran za člana Evropske akademije za film.

Za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, Predsednik Republike odlikovao ga je Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda i za očuvanje prepoznatljivog uspeha Jugoslovenske kinoteke i renomea ove institucije u svetu, dobitnik je Nagrade grada Beograda za 2012. godinu. Republika Francuska je 2014. godine odlučila da ga odlikuje ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti, kao priznanja velikoj posvećenosti i delovanju u korist kulturnih i umetničkih odnosa, naročito u oblasti filma, između Francuske i Srbije.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA