Reč Darka Ivića, direktora Bosifest-a 2016

19. Maj 2016.

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po sedmi put održava u Srbiji. I ove godine će biti prikazan veliki broj filmova - kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu.

Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koja se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

Filmovi sa BOSIFEST-a   ukazuju na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi  građani. Na taj način ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima koji se duži niz godina bave isključivo stvaranjem filmova o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom.

Festival pruža dragocen doprinos uključivanju osoba sa invaliditetom u kreativnu stvarnost našeg društva zbog umetničkih i drugih potencijala koje poseduju.

Za vreme  održavanja Festivala ugostićemo strane autore čiji će se filmovi prikazati na Festivalu  kao i direktore mnogih evropskih Festivala koji će učestvovati  u radionicama. Putem Festivala se ostvaruju međusobni kontakti među autorima, učesnicima Festivala čime se stvaraju međunarodne veze -razmena mišljenja  i iskustava.

Po završetku Festivala želimo da nastavimo promociju filmova da se prikažu na nekom od letnjih Festivala, jer smatramo da što više mladih treba da vidi ova ostvarenja, da inkluzija treba da se sprovodi u celom društvu.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA