Grand prix 9. Bosifesta filmu „Devojka od peska“

13. oktobar 2018.

Dodelom nagrada sinoć je završen 9. BOSIFEST. Organizatori su se zahvalili uz nadu da je publika uživala gledajući filmove koje nemaju često priliku da vide, kao i da su saznali nešto novo o osobama sa invaliditetom. 

Darko Ivić, direktor festivala, je na ceremoniji dodele nagrada rekao da mu je to omiljeni deo festivala jer može da se zahvali svima koji to zaslužuju.
- Pre svega bih se zahvalio srednjoškolcima koji su prisustvovali svim projekcijama. Naravno, zahvalio bih se i svim ljudima iz filmske industrije koji su nam pomogli. Specijalna zahvalnost ide i sportskoj legendi Zoranu Moki Slavniću zato što je uvek tamo gde treba pomoći mladima i osobama sa invaliditetom. Nadam se da ste uživali u ova tri dana jer ste imali šta da pogledate i da naučite.

Žiri u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković (predsednik), poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković, od veoma kvalitetnih filmova izabrao je da nagradi sledeće: 

Specijalno priznanje dodeljeno je grčkom filmu „Raširenih krila“ (With Open Wings), autora Vivian Papageorgiou, koji je potresna priča o ljudskoj potrebi da se uklopi u svoju sredinu, uprkos teškim okolnostima.

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Vakhtangu Kuntsev-Gabashviliju za gruzijski film „Prozirni svet“ (Transparent World) za neobično duhovito ispričanu priču o osobi sa invaliditetom. 

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju (Peter Middleton, James Spinney) za britanski film „Beleške o slepilu“ (Notes of Blindness), u kome je upotrebljen sasvim nov rediteljski postupak koji ovoj priči daje neobičan oblik, ne smanjujući uzbudljivost samog svedočanstva o svetu slepih.

Grand prix je dobio nemački film „Devojka od peska“ (Sandgirl) autora Marka Michela za dirljivu priču o potrebi da se živi uprkos strašnim okolnostima koje nosi potpuni invaliditet.

Direkcija Festivala je dodelila Specijalno priznanje Lišjaku Pavelu (Pawel Lisiak) za film "Rio ili slom“ (Rio or Bust) podržavajući izbor i pristup temi i izražava zahvalnost za podršku sportistima sa invaliditetom i njihovu promociju. 

Za doprinos u realizaciji 9. BOSIFESTA, organizator festivala Hendi centar Koloseum dodelio je diplome volonterima, učenicima Srednje zubotehničke škole, zahvalnice direktoru Zemunske gimnazije Milošu Bjelanoviću, direktoru Srednje zubotehničke škole Biljani Blagojević Sedlar i direktoru Druge ekonomske škole Dejanu Nediću. Zahvalnica je dodeljena i Gordani Cvetković, rukovodiocu Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete.

Za doprinos u realizaciji festivala zahvalnica su dodeljene i hotelu Hyatt Regency Beograd, hotelu Square Nine, IN hotelu, hotelu Tulip Inn Putnik, Hotelu Zira. Zahvalnica je dodeljena i novinarkama Radio Beograda Neveni Matović i Tanjuga Mariji Jakovljević. 

Na ovogodišnjem Bosifestu, koji je pod sloganom "Rampa!" u organizaciji Hendi centra Koloseum održan od 10. do 12. oktobra u beogradskom Sava centru, prikazano je 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović, i to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu. 

U okviru pratećeg programa Festivala održana je radionica – „Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom“.

A- A+

POZIV VOLONTERIMA