Aleksandra Anja Alač: Svet menjamo počevši od sebe

07. oktobar 2018.

 

Razgovarali smo sa talentovanom mladom glumicom Aleksandrom Anjom Alač, koja će voditi ceremoniju otvaranja i zatvaranja 9. Bosifesta, o pozorišnim predstavama u kojima igra, našem festivalu, filmovima koji joj znače...

Koliko smatrate da je važno za naše društvo i kulturu da ima filmski festival kao što je Bosifest čiji je kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom

Mislim da je od velikog značaja za našu kulturu i zemlju i svaka čast onima koji su zaslužni za postojanje ovog festivala.

Film i uopšte umetnost možda ne mogu promeniti veliki svet, ali zasigurno mogu uticati na nečiji mikro svet i percepciju, koja dokumentarna ili igrana  ostvarenja su na vas lično ostavila ovako veliki utisak?

Jedino što možemo je da menjamo svoj mikrokosmos, na taj način menjamo svet, počevši od sebe. Mnoga umetnička dela su uticala na mene i teško mi je da izdvojim ali pokušaću. Filmovi : "Frida", "21 gram", "Mistična reka", "Ples u tami", u ranoj mladosti su me veoma probudili, pokrenuli na razmišljanje i naterali me da se zapitam. Takođe dokumentarni film o Nicku Caveu, "One more time with the feeling".

Publika vas može trenutno videti u nekoliko pozorišnih predstava, igrate i u komadu “Delirijum Tremens” Gorana Markovića, koji je član žirija predstojećeg 9. Bosifesta, koja pozorišna uloga vam posebno znači i zbog čega? Da li vas možda u bliskoj budućnosti možemo videti u nekoj novoj predstavi?

Nažalost sa Pecom Ejdusom otišao je i "Delirijum Tremens" kao pozorišna predstava. Veliko iskustvo za mene je bilo deliti sa njim scenu. Tekst, tj. pozorišna drama "Delirijum Tremens" Gorana Markovića je sjajno umetničko delo samo po sebi. 

Ja trenutno igram u 8 pozorišnih naslova. U BDP-u su to: "Kad su cvetale tikve", "Pomorandže za zbogom", "Klošmerl", "Iz života insekata", "Terorizam". U Madlenijanumu mjuzikl "Ljubav i moda", u Pozorištu za decu Puž "Gospodar pesme" i "Lepotica i Zverko".

Na kojim novim filmskim i televizijskim projektima trenutno radite?

Trenutno očekujem emitovanje epizoda koje sam snimala ovog leta u kojima igram mladu doktorku na specijalizaciji, Jasmina se zove, u seriji "Urgentni centar".


 

A- A+

POZIV VOLONTERIMA